blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG dogyno
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
dogyno



Život po živote
pridal dogyno 2.11. 2012 o 14:46

 V živote každého človeka, organizmu a aj rastliny príde raz čas, kedy zomrie. Ustanú životné funkcie a energia ktorú telo dovtedy malo sa už neprejavuje v žiadnom zo životných znakov. A vo svojej podstate je až šokujúce, že náš druh, nevyznáva smrť viac, keďže zo všetkých známych tvorov rozsievame najviac smrti práve my.

 

Jediné filozofické hnutie ktoré vyznávalo smrť a verejne sa k tomu hlásalo bol futurizmus. Pôvodne šlo o združenie mladých umelcov a nadšencov modernej doby a technológie, rovnako ako aj pokroku. S príchodom prvej svetovej vojny rukovali do prvých radov a od začiatku akcie veľmi rýchlo upustili od svojich predstáv o lepšom zajtrajšku. Okrem nich nebolo žiadne hnutie, či už filozofické, alebo teistické, ktoré by hlásalo podobné myšlienky s takou veľkou mocou nad verejnou mienkou. Spoločenstvá okolo temných bohov, alebo bohov záhrobia ktorý sa dajú považovať za akúsi šedú oblasť, sú vždy v našej spoločnosti iba malé kulty, alebo jeden rodinný klan. Málokedy presahuje ich vplyv do životov bežných ľudí a do iných štátov, či náboženstiev.

 

Dnes si väčšina ľudí predstavuje pod pojmom smrť niečo strašného. Ale nie je tomu tak. Prídeme síce o niekoho blízkeho, ale životná energia, tak ako aj hocijaká iná energia sa nedá zničiť. Tak ako aj dva rozbehnuté objekty do seba vrazia a nastáva zákon akcie a reakcie, tak to to isté pravidlo platí aj pri našej energií.

 

Pôvodne ju získame z tiel otca a matky. Náš energetický článok sa nabije cez dozrievanie plodu a po narodení sme schopný základnej funkcie. Jedlo nás nabíja a telo spálené palivo vylúči, čím sa celý kolobeh prímania potravy opakuje.

 

Už staré zvyklosti hovoria: Si prach a na prach sa obrátiš. Slovanské kmene preferovali popolcové pohreby na poliach, kde popol fungoval z časti ako hnojivo. A tak kolobeh životnej energie pokračoval, ako cez stravu, tak aj cez symboliku a zosnulý príbuzný boli takto stále spolu.

 

Ak by sme sa pozreli aj na kultúry ktoré sú pre nás ako slovanov, po skoro tisícročnom vplyve kresťanstva prinajlepšom exotické, až úplne cudzie, alebo nepochopiteľné, nájdeme veľa podobného. Pozrime sa konkrétne na ľudožrútske kmene z oblasti Tichého oceánu v blízkosti Filipín. Pri výskumnej exkurzií s prekladateľom sa spýtali miestneho duchovného, prečo jedia svojich mŕtvych. Jeho odpoveď znela takto: „Predstavte si, že by ste zomreli vy... Chcete aby vás pomaly zožrali nejaké hnusné červy, alebo chcete aby vás zjedli vaši blízki, ktorých máte radi?“

 

Ak zoberieme do úvahy prirodzené chápanie človeka a prírody ktoré majú všetky tieto kmene a mali by sme ho aj my, nebyť zmeny na našej psychike vďaka veľkej technickej revolúcií, ktorá začala parným strojom a postupne prevalcovala celý civilizovaný svet.

 

Pri výskume histórie aj európskej kmeňovej kultúry nachádzame tie isté prvky ako majú aj dnešné domorodé národy. Len bez nutnosti pre ľudožrútske návyky, keďže Európa je dostatočne ako úrodná, tak aj plodná na zver. Až s príchodom skutočne silných vodcov prišlo k vybudovaniu prvých civilizácií a postupnému potlačeniu tohto pudu, ktorý más tak silno zväzoval s prírodou.

 

V žiadnom prípade nechcem povedať, že pokrok je zlý. Vďaka dnešnej technológií dokáže jeden človek urobiť viac ako mohol kedykoľvek predtým. Dokážeme spolu komunikovať z jednej strany zemegule na druhú s odozvou nižšou ako je minúta. Svet sa nám zdá vďaka technike menším, ale to je iba ilúzia. Miliardy častíc putujúcich zo slnka až na Zem prinášajú stále novú a novú energiu ktorá umožňuje životu rozvíjať sa.

 

Slnko ako hviezda a centrum našej planetárnej sústavy má svoj život tiež obmedzený. Hviezdy ako také sú zdrojom ohromnej energie tlejúcich plynov pod obrovskou silou gravitácie. Je viac ako pravdepodobné, že sa plyny pri hviezde stláčajú až tak silne, že prichádza k jadrovým reakciám ich atómov.

 

Život na Zemi spočíva z troch elementárnych súčastí: Voda, Rádioaktivita a Uhlík. Je úplne jedno ako vznikol život na zemi. Sústreďme sa na to, čo môžeme aspoň s akou takou vážnosťou tvrdiť. Všetko živé na našej planéte pochádza z vody. Prvé rastlinstvo a aj živočíštvo bolo práve morské.

 

Z výskumov na dnešnom stave prostredia a aj na skamenelinách, alebo nájdených kostiach môžeme povedať, že prakticky všetko vôkol nás obsahuje uhlík. Od náplne v ceruzke, cez ľudské telá, až po diamanty, základným stavebným materiálom je uhlík. Ktorý je pomerne ľahkým a zároveň aj tvrdým materiálom. Sedliackym rozumom by sme ho mohli označiť ako dobrý.

 

To čo ale dodalo primárnu energiu bola najskôr asi rádioaktivita vo forme solárneho žiarenia. Aj dnes rastliny používajú chlorofil na premenu tohto žiarenia na potravu a kyslík. Podľa všetkých predpokladov môžeme usúdiť, že práve vďaka slnku vyzerá naša planéta tak ako vyzerá.

 

Nik sa nad slnečným žiarením hlbšie nezaoberal až do prvých výskumov zameraných na lúče X, ktorých intenzitu už dnes rozdeľujeme na Alfu, Betu a Gamu. Preto ani atómová katastrofa nie je priamym ničením prírody. Len dodá jednu z látok v takom množstve, že ju nedokážu obyvatelia oblasti stráviť a neraz kvôli presýtenosti zahynú.

 

Pripomeňme si katastrofu ktorá je k našim domovom najbližšia. Černobyľ. Nikto pri pomenovávaní tejto bylinkárskej oblasti netušil, že tu v 20tom storočí vyrastie jadrová elektráreň. Pri požiari väčšina rastlinstva naozaj sčernala a to nehovorím o tých ktoré začali horieť. Desaťtisíce ľudí sledovalo ako plamene z poškodeného reaktoru stúpajú do výšky 600 metrov. No len niektorý si všimli, že neďaleký les horí červeným plameňom. Zhorel do tla. V snahe o navrátenie životného prostredia dala vláda za úlohu armáde vysadiť na tomto mieste takzvaný Červený les.

 

Stromy vyrástli do výšky a šírky veľmi rýchlo. Pokým rastliny samotné nabrali na sile, stali sa prudko toxické voči okolitému prostrediu. Dokonca sú 3tím najtoxickejším miestom na svete.

 

Z tohto pozorovania je možné usúdiť, že vznikol samostatný bióm, kde z rovnakých základných elementov v inom pomere vznikli nové druhy... Dalo by sa povedať, že zmutovali. Dnes je miesto katastrofy príkladom klimaxu preberajúceho späť moderné panelové mesto.

 

Rovnako ako na pomalej a milóny rokov trvajúcej smrti slnka stojí celá naša civilizácia a aj životná substancia, tak v Červobyľskej zóne vznikla nová verzia už našej vegetácie a fauny. Či už Slnko exploduje v supernove, alebo sa zrúti do čiernej diery, pôjde iba o nové odovzdanie energie. My síce zomrieme, ale okolnosti umožnia tvorbu úplne nového života. A to je niečo, čomu môžeme bez okolkov pripísať moc na bájnej božskej úrovni.



Prístupov 3420
Kvalita článku
(58,3%) hlasov 6

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Ako vyhrať LARP
[ 6.3.2018] (príspevkov 0)
Kronika Zla I. - Elfovia sú Zlo
[ 16.1.2016] (príspevkov 1)
Salia de Fleur, časť I.
[ 12.8.2015] (príspevkov 4)
Warhammer 40 000: Rogue Trader – Kapitán...
[ 10.8.2015] (príspevkov 0)
Prvý slovenský Bojový Manuál
[ 29.4.2015] (príspevkov 5)
Dogynove základné info o zbraniach, časť...
[ 11.2.2015] (príspevkov 10)
Mortalita
[ 30.7.2014] (príspevkov 1)
Pláž
[ 12.1.2014] (príspevkov 3)
Bosými nohami
[ 10.11.2013] (príspevkov 6)