blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG dogyno
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
dogyno



Volaco, na dorbu noc.
pridal dogyno 28.5. 2008 o 23:11

"Rano sa Janko zobudil a pretrel si ocka. Do jeho izbietky vosla jeho mamicka a doniesla mu ranajky do postielky. Janko mal na ranajky sladke rozky a teple kakao. "Dakujem mami.", podakoval sa, ked mu to mamicka polozila na stvol. "Ale najskor si umy zubky.", povedala so starostlivym usmevom mamicka.

Janko vyskocil z postielky sta srncek a utekal do kupelne. Zobral si zubnu kefku a zacal si umyvat zubky. Potom si vyplachol usta, oholil sa a utrel do uteraka.

Potom sa vratil do svojej na ruzovo vymalovanej izbicky v podkrovi. S chutou sa pustil do cerstvych rohlikov a pritom si cital leporelo co dostal na narodeniny od ocinka. Cital o levoch a velrybach, zirafach a dalsich zvieratach co sa v ich mestecku nepestovali.

Ked dojedol, s chutou sa oblizol na oboci a zalial rozky litrom tepleho kakaa. Kakavko bolo lahodne sladucke a teplucke. Muselo byt z cerstvej cisterny. Lebo bolo omnoho menej zelene ako to vcerajsie.

Ked po sebe spratal, zisiel dole do kuchyne a tam ho uz cakal otecko. Mal v rukach mesiec. "Tak janko..."" "Ujo, a nehovori sa Janko s velkym J?", spytala sa Anicka. "Anicka ved mas pat rokov ako by si to mohla vediet?" "No ja som myslela..." "Nemysli. Tak teda: "Tak janko, zajtra budes dospely. Co by si chcel zajtra na narodeniny?" "Ja by som chcel mec." "A na co ti bude mec?" "Aby som mohol ist zachranit princeznu." "No uvidim co sa bude dat spravit." Janko zacal vymyslat plan ako zachranit princeznu. No dobre, najskor budem potrebovat princeznu, premyslal Janko. Princezna by mala byt na hrade. Vysiel do svojej izby a z okna hladal hrad.

Oproti Jankovi mala okno Anicka. "Heeeej, Anicka!", zvolal Janko. "Ano Janicko?", ohlasila sa Anicka, ked vystrcila svoju hlavku z okienka. "Ja len ci nevies kde je tu niekde blyzko hrad?" "Hmmm, nie ale nechcel by si vecer prist?" "Nie, ja musim najst hrad." "A na co?" "Tomu by si nepochopila, ty si dievca."

Skor ako mu stacila Anicka nieco povedat, zabuchol jej pred nosom okno. Musi tu predsa niekde byt hrad a ja ho musim najst este dnes. A tak si Janko nabalil do batozka cukriky a kolaciky a vybral sa hladat hrad.

Ako si vykracoval jarny vetrik sa mu pohraval so zlatymi vlaskami a usmev mu oslepoval okoloiducich vodicov. Vtaciky vyspevovali vesele pesnicky a Jankovi bolo hned lepsie do kroku.

Naraz vam on prisiel pred carovny strom. Strom bol nizky a chuducky ako konarik. Na jeho samom vrchu rastli carovne cedulky. "Ooo, carovny stromcek povedz mi kde najdem hrad?" Janko sa zahladel na carovnu tabulku. A na nej sa zjavilo slovicko: HRAD ->, sipka ukazovala do lava a v lavo bol naozaj hrad.

Janko sa cely rozradosteny k nemu rozbehol..." "Ale ujo, nas hrad je od skolky napravo." "Jozko, strkal si uz prsty do zastrcky?" "Nie mamicka mi to zakazala." "Tak uz mozes." "Juchu!" "Tak teda pokracujme: Janko uz bol skoro pred hradom, ked tu zrazu narazil na carovnu barieru..."

BZZZZZZZZZZZZZZZZT

"Vo vzduchu pred nim sa zjavil napis. Kulturna pamiatka v prestavbe. Tak, dobre, hrad by som mal, vo vnutri by mala byt princezna a aj o zlu strigu mam postarane. Zajtra ju s mojim mecom prebodnem a potom lahko rozbijem tuto barieru, ako keby bola zo skla.

Janko sa vratil domov a uz sa tesil na zajtra.

Na dalsi den rano sa janko uz nevedel dockat meca. Mali v kuchyni velikansku oslavu. Janko mal na sebe svoje najlepsie saty s velkou maslou vo vlasoch. Dostal aj velku tortu s osemnastimi svieckami. Vsetky ich naraz sfukol a uz tu bol ten ocakavany okamih. Darceky.

Najprv dostal od vsetkych kamaratov, susedov, strycov a starych rodicov. Ako posledny k nemu prisiel jeho stary tata, a dal mu dlhu krabicu. Janko ju dychtivo otvoril a v nej bola sekera. Janko mal slzy na krajicku. "Oci, ale ja som chcel mec len za to, lebo viem bodat, ale nie rubat."

Koniec.

Tak co deti pochopili ste?"


---BEHOM PISANIA NEBOLI ZABITE ZIADNE DETI---



Prístupov 1514
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Ako vyhrať LARP
[ 6.3.2018] (príspevkov 0)
Kronika Zla I. - Elfovia sú Zlo
[ 16.1.2016] (príspevkov 1)
Salia de Fleur, časť I.
[ 12.8.2015] (príspevkov 4)
Warhammer 40 000: Rogue Trader – Kapitán...
[ 10.8.2015] (príspevkov 0)
Prvý slovenský Bojový Manuál
[ 29.4.2015] (príspevkov 5)
Dogynove základné info o zbraniach, časť...
[ 11.2.2015] (príspevkov 10)
Mortalita
[ 30.7.2014] (príspevkov 1)
Pláž
[ 12.1.2014] (príspevkov 3)
Bosými nohami
[ 10.11.2013] (príspevkov 6)