Vsetkych vas vitam pri tretom vydani vasho oblubeneho serialu o vareni s chlebom a dogynom. Dnes si ukazeme ako pripravit chutny a narocnejsi pokrm, pre hladne zaludky.
Budeme potrebovat starsi chleba, najmenej trojdnovy, maximalne este krajatelny a hlavne nezeleny. Dalej zopar vajec, pokym nemate vlastne, postacia slepacie. Trocha mlieka, tak stvrt kila maximalne. Cajovu lyzicku soli. Kapku cervenej papriky a stipku vegety. Hlboky tanier, noz, vidlicku, panvicu, olej. Ak chcete varit na lepsej urovni ako v jaskyni odporucam aj sporak, drevennu lopatku, krajaciu dosku, plytky tanier, salku a servitky.
Teraz vam ukazem ako pripravit to to jedlo v dobe dvadsiateho prveho storocia. Nekompetentnym osobam sa odporuca pracovat pod dozorom kompetentnych osob.
Zoberieme nas zostarnuty chleba a nakrajame ho na polovicne krajce. Teraz nechame chleba chlebom a zoberieme vajcia a salku. Zoberieme jedno vajce. Klepneme s nim o hranu salky. Ak sa nepraskne, klepneme ho zas. Rozlomime skrupinu a obsah vylejeme do salky. Skrupinu uz nebudeme potrebovat. Kludne ju mozte zahodit. Ocuchame vajce v salke. Pokym nesmrdi, tj.: Nie je zelene a netaha sa z neho hnilobny zapach, tak ho kludne vyklopime do hlbokeho taniera. Podla odhadu a poctu chlebov mozme pridat dalsie vajcia.
Prilejeme trochu mlieka. Podla mnozstva obsahu primerane okorenime pripravenymi koreninami. Ak ste uz nahodou zabudli, tak najskor sol, potom papriku pre farbu a vegetu pre smrnc a chut. Do jednej ruky uchopime tanier a do druhej vidlicku. Ak nemate ruky, skuste nohami. Rychlymi pohybmi rukou vajicka vyslahame. Mozte pritom kricat SPARTAAAAAAAA, ale neodporucam vam to pokym sa niekto pozera.
Zapnite sporak, polozte na plamen panvicu a nalejte na panvicu tak akurat oleja, to znamena, ze chleby vnom nemaju plavat, ale maju byt rovnomerne obmyvane aby sme ich mohli prazit.
Vedla sporaka si nachystame v nasledovnom poradi, je to odskusane, netreba vymyslat zmeny, takto to funguje: Pred vami panvica s olejom, ktory sa zohrieva. Po vasej lavici hlboky tanier s vajciami. Za nim majte nakrajany chleba. Po vasej pravici majte polozeny prazdny plytky tanier do ktoreho rozprestriete servitku.
Ked sa olej zohreje, napichnite vidlickou krajec chleba a namocte ho do vajec, z oboch stran a sup snim na panvicu. Pozor, moze prskat. Osmazime z oboch stran a za pomoci lopatky prehodime na tanier so servitkou, ktora vypije mastnotu. Lopatku pouzivame za to, aby sa nam drahocenny chleba nesmykol a aby sme sa nepopalili. Opakujeme pokym nebudeme mat chlebov dost.
Zoberieme tanier s hotovymi chlebmi, dame na ne co sa nam zaste, popripade ich konzumujeme iba tak. Prajem vam dobru chut k tejto delikatnej zalezitosti.