blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG dogyno
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
dogyno



Násilie vo videohrách... ŠOKUJÚCE!!!
pridal dogyno 9.2. 2011 o 18:51



Nemám vyštudovanú psychológiu a ani žiadny iný ľudský odbor, nepotrebujem do nikoho rýpať, ale nedá mi to sa nad tým nezamyslieť.

 

Vedú video hry k násiliu?

 

Nie, piesok som iným deťom hádzal do očí lopatkou ešte predtým, než som začal pozerať Toma a Jerryho. A oni zas po mne hádzali kamene. A všetkým okolo to pripadalo normálne, každá mama ratovala svoje dieťa a potom každý z nás dostal na zadok a rozreval sa.

 

Moja prvá „dávka“ prišla od kamaráta.

 

Dostal na narodeniny staré Nintendo na kazetky a spolu sme brutálne vraždili obyvateľov mesačnej stanice so stíhačkami. Tak isto ako naši otcovia strieľali na svojich rodičov s vyrezávanými puškami, keď sa hrali na vojakov. S inštalatérom Máriom sme rozdupávali hlavy nepriateľov, tak ako sa aj pred nami mnohý hrali na rytierov a palcátmi masakrovali v svojich mysliach kamarátov.

 

Učil som škôlke a mal som problém s chlapcom ktorý hrával video hry.

 

Áno, vďaka tomu, že sa rodičia o neho nestarali sedel celé dni pred obrazovkou, ale to nebol jeho problém. Problém bol v tom, že bol nevychovaný a mierne hyperaktívny, nie úplne, ale mal na to nábeh. Hromada nevybitej energie z neho priam sršala. Nedokázal sa sústrediť a práve preto mal rád video hry, lebo s nimi bol na jednej úrovni. Podobne ako pri šoférovaní, musíte neustále dávať pozor a pracovať s novými informáciami a reagovať na situácie. To, že sa nemôžem venovať len jemu, lebo sú tam aj iné deti, nieje moja chyba, ani jeho. Keď niekto potrebuje osobný prístup, musí ísť za špecialistom, bohužiaľ to nie je môj odbor.

 

„Ako ťa môžu zaujímať také kraviny ako sú mimozemšťania a draky?“

 

Túto otázku som raz skutočne dostal. Pozerali ste niekedy film? Alebo televíziu? Počúvali rádio, alebo boli v divadle? Tak áno presne tak, baví ma uvažovať o čo keby situáciách a príbehoch ktoré si len niekto vymyslel, tak isto ako každého iného človeka. Sme ako druh posadnutý zvedavosťou, preto sme preskúmali väčšinu povrchu planéty a teraz sa hrabeme v prachu na dne oceánov a vysielame sondy do vesmírnych diaľav.

 

Prečo komunikujem viac s kamarátkami a kamarátmi ako so svojimi rodičmi?

 

Lebo je to bežné, že ma skorej pochopí môj vrstovník ako starší, alebo mladší človek, navyše nieje zaujatý tým, že ma má príliš rád a tým pádom mi podá pohľad a názor ktorý potrebujem. Ak budem potrebovať poradiť v niečom čo je oborom mojich rodičov, mile rád prídem s nimi pokecať.

 

Môže sex vo video hrách uškodiť deťom?

 

1. Vždy je v tituloch kde je označenie M (hra pre dospelých). 2. Sex je bežná súčasť života a väčšina týchto animácií ho podáva dosť citlivo až romanticky, pokým sa pravda nejedná o porno hru. 3. Ak chce dieťa vedieť čo je to sex, nájde si to na google.com a bez problému aj s inštruktážnym videom. 4. Fakt mi nejde do hlavy, že zabíjanie je aj vo filmoch bežné a sex nie... Ako úprimne, koľko ľudí ste za život milovali a koľko zabili? Však ja som nikomu ani nerozbil nos.

 

Mám 20 rokov, hrám násilné video hry a počúvam agresívnu hudbu.

 

Túto nedeľu som jednému kamarátovi z 50 metrov prestrelil hlavu puškou a druhému som zaťal motorovú pílu do krku. A potom sme sa na tom zasmiali a pustili ďalšie kolo Assasination (vražda) v Gears of War (Prevody/Stroje vojny). A nevieme sa dočkať kedy si to znova spolu zahráme.

 

Áno, sú aj nenásilné hry, prečo nehrám radšej tie?

 

Lebo väčšinou sú stavané pre deti na úrovni Teletubies a ja nie som feťák. Sú nenásilné hry ktoré sú skvelé, napríklad: Guitar Hero, Spore, alebo Sims. Ale majú jednu základnú nevýhodu, buď omrzia, alebo sa stanú repitatívne, alebo nemajú príbeh. Alebo ako hlavne v prípade Sims, sú čisto založené na ťahanie peňazí z vašich vačkov, lebo vydávajú milióny prídavných packov za príplatok.

 

Je pirátstvo kradnutím?

 

Záleží od jeho využitia. Ak ma hra baví, prečo by som si ju nekúpil a nepodporil tak výrobcov? A na druhej strane, prečo by som mal kupovať mačku vo vreci? Ale hej, treba podporovať vývojárov, lebo je to otrocká mravenčia robota, ale stojí za to.

 

Prečo padol socializmus?

 

Pre to isté prečo nemajú hry žiadny, alebo minimálny vpliv na agresivitu človeka, osobne sa pri nich uvoľním a akúkoľvek agresiu si radšej vybijem virtuálne ako na niekom večer v bare. To, že existujú sociopati a iný psychicky labilný jedinci uchyľujúci sa k násiliu nieje chyba zábavného produktu, ale spoločnosti, nadmerného zaťaženia človeka, alebo aj série zlých rozhodnutí.

 

Chytil som jedného chalana raz pod krk, prečo?

 

Lebo mi tam pred mnou robil narážky na priateľku a urážal všetkých čo neboli on. A bolo to efektívnejšie ako sa do neho pustiť normálne, lebo narozdiel od mňa bol športovec. Takže za to určite nemohli tieto veci, ale to, že som to videl vo video hre alebo vo filme, napríklad Star Wars: New hope.

 

I have a C1 in English language (Mám C1 z angličtiny).

 

Lebo nemám problém komunikovať a netrápim sa nad každou chybou čo spravím, ale ide mi o význam o to, aby som sa dorozumel, na to je človeku jazyk a jeho interpretácia cez médiá. Médiá: statické, pasívne, interaktívne.

 

Statické médiá sú napríklad knihy.

 

Čítal som desiatky akčných kníh, tak ako aj iných, knihu prežívate najviac zo všetkého, viac ako hovorené slovo. A tiež nevidím, že by niekto kázal na piedestále o tom, že je to strašné.

 

Pasívne médiá, napríklad filmy.

 

Naposledy som postrehol kritiku na násilnosť filmu pri Ukrižovaní Krista. Prečo? Nie za to, že bol film v podstate o mučení človeka, ale o tom, že tým človekom bol Ježiš, ktorý je pre mnohých viac symbolom ako človekom.

 

Rozhovor je interaktívny, tak isto aj video hra.

 

Prečo je dnes rozhovor piatakov na základke plný násilia a vulgarizmov? Lebo hrali video hru kde zastrelil človeka, alebo počúvali pesničku s nadávkami, alebo pozerali film s akčným dejom? Nie, je to tým, že majú iné morálne hodnoty ako od nich čakáte. Keď celý národ hovorí o niekom ako šokujúcom, alebo nevhodnom, stane sa z neho rýchlo stredobod pozornosti a ktoré dieťa chce byť druhoradé? Rebeli boli vždy na vrchu potravinového reťazca, lebo kto nečaká v rade a predbehne sa, sa naje skorej.

 

Výchova je tu kľúčová.

 

Ja som ju mal dobrú, ale nikomu som to neuľahčoval. A pochybujem, že moje deti by to niekomu uľahčovali. Preto bude lepšie ak nebudú.

 

Prečo toto píšem?

 

Lebo je to rebélia voči názoru mojich rodičov a toku sveta v ktorom som looser. Aj keď odpoveďou by malo byť, že je to iba pravdivá výpoveď.

 

Je táto úvaha pravdivá?

 

Áno, je. Dnes som sa hádal so sestrou. Lebo sa hrala na mojom počítači, keď som sa potreboval učiť. Nehádali sme sa kvôli hre, ale kvôli tomu, že ona sa chcela ešte hrať, pokým ja som sa potreboval učiť.

 

Ak máte ďalšie otázky, tak kontakt na mňa nieje problém zohranť.



Prístupov 4409
Kvalita článku
(99,7%) hlasov 30

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Ako vyhrať LARP
[ 6.3.2018] (príspevkov 0)
Kronika Zla I. - Elfovia sú Zlo
[ 16.1.2016] (príspevkov 1)
Salia de Fleur, časť I.
[ 12.8.2015] (príspevkov 4)
Warhammer 40 000: Rogue Trader – Kapitán...
[ 10.8.2015] (príspevkov 0)
Prvý slovenský Bojový Manuál
[ 29.4.2015] (príspevkov 5)
Dogynove základné info o zbraniach, časť...
[ 11.2.2015] (príspevkov 10)
Mortalita
[ 30.7.2014] (príspevkov 1)
Pláž
[ 12.1.2014] (príspevkov 3)
Bosými nohami
[ 10.11.2013] (príspevkov 6)