blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG dogyno
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
dogyno



Blog chorého hráča
pridal dogyno 4.8. 2011 o 17:34



 Predstavte si dve veci... aj keď možno ani nemusíte:

 

  •  
    • 1. Máte radi video hry... Viete od Super Maria, cez Half Life, Uncharted až po Minecraft... Napríklad. Viete, sedíte, odpočítave, stimulujete, zabávate sa a štvete rodičov naraz. Koho by to nebavilo?

    • 2. Ste chorý. Nemáte moc behať, šetriť sa moc nerozprávať.

 

A keď sa tieto dve veci stretnú, viete, že nechcete moc robiť nič iné ako sa počas choroby hrať. Teraz som v takej situácií... Ale keďže nič netreba preháňať, idem sa občas pozrieť aj na net, alebo sa najesť.

 

Net som spomenul ako prvý preto, pretože aj keď sa to nezdá vo svete sú na prvý pohľad len hráči a nehráči... Na druhý sa už hráči delia na PCčkarov a Konzolistov, no a tý Konzolisti sa ešte delia na PS-fanboyov a X-botov.

 

A ak patríte do jednej z týchto skupín, tak by ste automaticky nemali mať radi iných hráčov. Vie mi dať iná škatuľa iný zážitok z hrania? Na každú z týchto hlavných platforiem sa už dnes dá pripojiť ovládanie od myšky a klávesnice, cez gamepad, klasický joystick, volant až po pohyb snímajúce zariadenie.

 

Technicky sú dnes PC na najvyššej úrovni, ale vo všeobecnosti bežne doma asi nebudete mať delo na hry za 5000 Eur, takže vo všeobecnosti stále vedie PS3 a tesne po nej sa vezie X-box 360. Hral som sa na všetkých a na všetkých som sa skvelo bavil. Osobne síce preferujem PS3 vďaka hrám sólo na ňu a multiplayeru zadarmo, oproti konkurenčnej konzole, ale pravda taký Gears of War mi trošku chýba.

 

V čom je teda hlavný rozdiel, keby sme zobrali rovnako vybavené PC ako sú konzoly a pripojili ich na rovnaké obrazovky s rovnakým zvukom?

 

Prvý a asi do očí najbijúcejší je spôsob ovládania. Myš a klávesnica je síce ultimátny nástroj pri stratégiach, podobne aj FPS, dostatok tlačidiel na skratky pri RPG, ale predsa na jej plnú kontrolu človek väčšinou sedí zhrbený a to nie je moc príjemné, dokonca môže byť po hodinke – dvoch až bolestivé.

 

Oproti tomu oba gamepady obsahujú dohromady asi tak 15 + 2 tlačidiel, tie +2 sú analógové páčky do ktorých sa bez problémov zmestíte s 90% hier na dnešnom trhu. Ovládať stratégiu je tu síce aj pre skúseného používateľa problém, ale aj FPS sa dá hrať z pohodila kresla a s vyloženými nohami, aj keď prechod z myšky dá trochu zabrať.

 

Okrem farby sa bezdrôtové ovládače moc nelíšia, len smerové šípky a analóg majú vymenené pozície oproti PS, ktorá bola na trhu skorej (historicky)... A napájania, ktoré Sony rieši káblom a baterkou v ovládači a Microsoft dal prednosť starým dobrým alkalickým batériám. Vydržia dlho ako som si odskúšal na prídavných ovládačoch k PS v podobe gitár na Guitar Hero.

 

Druhým hlavným rozdielom je cena. Holá konzola vás dnes vyjde cca do 300 Eur, pokým PC potrebuje ešte minimálne zlepšenú grafiku a externú zvukovku, ktoré obe nie sú zrovna najlacnejšou položkou. Rátal by som to minimálne tak na 1000 až 1500, aj keď slušné PC sa dá poskladať aj za tristovku.

 

Tretím aspektom je multiplayer. Hrať sa sám je zábava, hrať sa s niekým je však omnoho väčšia. Tu podľa mňa konzoly valcujú konkurenciu na plnej čiare s možnosťou režimu rozdelenej obrazovky kde môžete aj štyria hrať spolu, alebo proti sebe z jednej obývačky... Pravda táto možnosť je orezaná keď je človek chorý.

 

Našťastie dnes máme internet a tak sa môžeme hrať aj bez toho, že by sme sa stretli, zo sociálneho hľadiska je to niekde nad chatom a telefónom. Ale aj tu sú znova rozdiely.

 

Ako to funguje na PC: Kúpim si hru, rozbalím ju, nainštalujem a spustím, kliknem na tlačítko multiplayer a huráááá... Alebo aspoň väčšinou. Ak však narazíte na fenomén MMORPG, čo je hra na hrdinov pre masy ľudí, stáva sa z multiplayera multipayer, pretože si musíte na mesačnej, alebo inej paušálnej zmluve platiť za možnosť pripojiť sa na server.

 

Ako to funguje na X-Boxe 360: Kto má, nikdy nebude mať dosť a tak je to bohužiaľ so všetkými spoločnosťami. Pretože aj keď 99% hier na platformu má možnosť hrania po sieti zadarmo, systém na to využívaný je platenou službou. Live, má totiž zadarmo len registráciu. A po pravde som rád, že som si nemusel vybrať Psku len z tohto dôvodu...

 

Ako to funguje na PS3: PSN je služba ktorá je zadarmo s možnosťou + konta, ktoré vám pridá určité výhody, od rýchlejšieho zbierania skúseností až po hry „zadarmo“. Zažila však už aj svoj veľký výpadok po hacku od skupiny Anonymous, občas vás vypojí kvôli updatu, ale to robí aj Steam, takže sa nie je čomu čudovať.

 

Vyhodnotenie na záver: Bežnému človeku sa asi najviac oplatí kúpiť na hranie PS3, ak však vaši priatelia majú pokúpené X-boxy, berte ten... Alebo sa rozhodnite podľa hier. A ak máte dosť peňazí a chcete sa držať klasiky, tak to vrazte do kompíku... Čo ma však zaráža je, že od vydania PS3 ešte stále neprišla platforma ktorá by ju prekonala, uvidíme ako dopadne súboj PS4 a X-box 720... Ale nečakám až taký technologický skok oproti PC ako bol pri vydaní prvej generácie next-gen konzolí.

 

P.S.: Ak ste zaťažený na určitú hernú sériu ktorá je len na jednu platformu, ignorujte čo ste tu prečítali a berte tú.

 

P.P.S.: Ak má sused inú platformu ako ja, neznamená to, že ho mám zabiť. Staňte sa kamarátmi a zahráte si tituly ku ktorým by ste sa inak nedostali.

 

P.P.S.S.: Majte radi svojho trolla :).



Prístupov 3610
Kvalita článku
(91%) hlasov 10

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Ako vyhrať LARP
[ 6.3.2018] (príspevkov 0)
Kronika Zla I. - Elfovia sú Zlo
[ 16.1.2016] (príspevkov 1)
Salia de Fleur, časť I.
[ 12.8.2015] (príspevkov 4)
Warhammer 40 000: Rogue Trader – Kapitán...
[ 10.8.2015] (príspevkov 0)
Prvý slovenský Bojový Manuál
[ 29.4.2015] (príspevkov 5)
Dogynove základné info o zbraniach, časť...
[ 11.2.2015] (príspevkov 10)
Mortalita
[ 30.7.2014] (príspevkov 1)
Pláž
[ 12.1.2014] (príspevkov 3)
Bosými nohami
[ 10.11.2013] (príspevkov 6)